logo
WADA оприлюднило список заборонених речовин на 2024 рік

WADA оприлюднило список заборонених речовин на 2024 рік

Новини

07 October 2023 | 08:43

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) опублікувало Список заборонених речовин і методів на 2024 рік, який набуде чинності з 1 січня 2024 року.


Список є одним з восьми міжнародних стандартів, які є обов’язковими для всіх підписантів Всесвітнього антидопінгового кодексу (Кодексу). Він визначає, які речовини та методи заборонені як під час змагань, так і поза ними, а також які речовини  заборонені в окремих видах спорту.


WADA закликає спортсменів, їхнє оточення та всі зацікавлені сторони ознайомитисm з Резюме основних змін на 2024 рік, щоб уникнути ненавмисного використання речовин і методів, заборонених у спорті. 


Заборона трамадолу серед основних змін 2024 року

Виконавчий комітет схвалив рекомендацію Консультативної групи експертів ВАДА щодо заборони використання "наркотичного засобу трамадол на змаганнях з 1 січня 2024 року. Затримка впровадження полягала в тому, щоб надати додатковий рік, щоб дати зацікавленим сторонам достатньо часу для навчання та адаптації до цієї зміни".  


Трамадол був включений у програму моніторингу WADA, і дані, зібрані в рамках цієї програми, свідчать про його значне використання у спорті. Зловживання трамадолом, пов’язане з ризиком розвитку фізичної залежності, розладу вживання опіатів і передозування, викликає занепокоєння в усьому світі і призвело до того, що він став контрольованим наркотиком у багатьох країнах. Дослідження, що фінансуються WADA, як зазначено в Пояснювальній записці, також підтвердили потенціал трамадолу для підвищення спортивних результатів."


Довідково:

ВАДА щороку переглядає "Список", починаючи з першої зустрічі в січні та завершуючи публікацією Списку до 1 жовтня. Це обширний консультаційний процес, який містить збір експертної консультативної групи WADA, включаючи останні наукові та медичні дослідження, тенденції та розвідувальні дані, отримані від правоохоронних органів і фармацевтичних компаній.

Щоб речовина або метод були додані до Списку, має бути визначено, що вони відповідають принаймні двом із наступних трьох критеріїв:

1. Він може підвищити або покращити спортивні результати.
2. Це становить реальний або потенційний ризик для здоров'я спортсменів
3.  Це порушує дух спорту


Програма звільнення від терапевтичного використання

Слід зазначити, що спортсмени, які мають законну медичну причину для використання забороненої речовини або методу, що внесено до Списку, можуть подати заявку на дозвіл на терапевтичне використання (TUE), щоб визначити, чи відповідають вони критеріям, викладеним у Міжнародному стандарті для Виключення для терапевтичного використання (ISTUE). Програма TUE є суворою та необхідною частиною елітного спорту, яка має переважну підтримку серед спортсменів, лікарів та зацікавлених сторін у боротьбі з допінгом. 


Освітні ресурси

На додаток до документів, які згадувались вище, ВАДА надає доступ до ряду освітніх ресурсів в рамках своєї Програми підтримки впровадження Кодексу (CISP), доступ до яких можна отримати на Антидопінговій освітній платформі Агентства (ADEL). Ці ресурси включатимуть:

  • Контрольний список CISP – впровадження переглянутого списку (доступний зараз) 
  • Інформаційний бюлетень щодо трамадолу для спортсменів і допоміжного персоналу (ASP) (буде доступний у листопаді) 
  • Інформаційний бюлетень для медичних працівників щодо трамадолу (буде доступний у листопаді) 
  • Посібник для спортсменів і ASP до списку 2024 (буде доступний у січні 2024)

Всі ці матеріали будуть доступні на антидопінговій освітній платформі ADEL українською мовою також.


Повідомляється, що цифрове видання СПИСКУ, зручне для мобільних пристроїв, запрацює 1 січня 2024 року.  


Національний Антидопінговий центр обіцяє опублікувати український переклад Забороненого списку 2024, який буде доступний на сайті НАДЦ


Вітання іменинникамAssistance to Ukrainian Canoeing CommunityTest Реклама

Інформаційний бюлетень!

Підписуючись на розсилку, Ви забезпечуєте собі оперативне отримування найбільш важливої інформації, що розміщується на сайті.

facebookyoutubeinstagram