logo
Літопис Кубка світу з веслування на байдарках і каное. Познань 2023

Літопис Кубка світу з веслування на байдарках і каное. Познань 2023

Новини

26 May 2023 | 19:11

ICF Canoe Sprint World Cup 2023. Poznan


День 1


Стартовий день Кубка світу з веслування на байдарках і каное ICF Canoe Sprint World Cup приніс нам і захоплення і розчарування водночас.


Сильний попутний вітер додав труднощів у п’ятницю, але це було ніщо в порівнянні з сильними вітрами та штормами, які були тут минулого року. Тоді організаторам довелося скасувати частину перегонів, оскільки умови вважалися надто небезпечними.

Щодо виступу українців - розпочнемо з приємного. Лідерка нашої збірної Людмила Лузан впевнено і спокійно вийшла напряму до фіналів, перемігши в каное-одиночці на обидвох дистанціях 200 та 500м.


Здобули перемогу в своєму попередньому заїзді байдарочники Олег Кухарик, Дмитро Даниленко, Ігор Трунов та Іван Семикін в четвірці. При тому, чемпіони світу-2021 на олімпійській 500-метрівці показали кращий час дня.


Приємною несподіванкою став вихід до фіналу жіночої байдарки-четвірки в досить експериментальному складі: Діана Танько-Ганна Павлова-Наталія Докієнко-Інна Грищун.


Досить прогнозованим було потрапляння до головного фіналу на дистанції 1000м нашої основної каное-двійки Віталій Вергелес-Андрій Рибачок.


А от Павло Алтухов заставив похвилюватись, коли не зміг фінішувати в одиночці на 1000м. Проте, спортсмен компенсував втрати, перемігши у попередньому заїзді на 500м, що дозволило йому застовпити місце в головному фіналі на цій дистанції.


Ще одними фіналістами цього дня стали Наталя Докієнко та Олександр Зайцев у змішаному екіпажі байдарки-двійки на 500м.


На жаль, не вдалося пробитись до головного фіналу Едуарду Шеметило в каное-одиночці на 1000м, тож він змагатиметься у фіналі Б.


Решта наших спортсменів продовжать боротьбу в півфінальних заїздах.



День 2 


Розпочався день півфінальними заїздами на короткій дистанції. У підсумку Діана Рибак та Олександр Зайцев пробились до головних фіналів в байдарках-одиночках. Людмила Кукліновська фінішувала четвертою, що дозволило їй кваліфікуватись лише до фіналу Б.


Також до другого фіналу заледве пробилась наша друга чоловіча байдарка-четвірка (Віталій Брезіцький, Віталій Бистревський, Олександр Зайцев, Олександ Сиромятніков) на 500м.


На жаль, не зуміла поборотись на рівних з каноїстками світового рівня на 200-метрівці Валерія Терета, тож завершила боротьбу у півфіналі. Оскільки це був перший Кубок світу для молодої спортсменки, для неї гонка стала хорошим уроком та досвідом.


Програму фінальних заїздів розпочав Едуард Шеметило, який переміг у фіналі Б, посівши загалом 10-те місце. Також виграла в своєму заїзді у фіналі Б й Людмила Кукліновська, теж зайнявши загальне 10-е місце.


А далі була повна ейфорія – Людмила Лузан на останніх метрах дистанції вирвала перемогу у фіналі на 200м. При перегляді відео заїзду видно психологічне налаштування спортсменки, тож постфактум можна сказати, що її перемога була передбачуваною. Ледь не вся веслувальна громада України вболівала за Люду - про це свідчать перегляди та вподобайки в соцмережах після її перемоги. Одним словом - чудово!


Потім не зовсім прогнозовано, проте достатньо впевнено Олександр Зайцев заїхав третім в байдарці-одиночці на 200м, таким чином здобувши свою першу нагороду на етапах Кубка світу. Можна сказати, що він гідно замінив на міжнародній арені наших кращих спринтерів останніх років.


В наступному фінальному заїзді жіноча байдарка-двійка Діана Рибак та Сніжана Сталінова фінішували шостими (читай останніми). І хоча човнів на цій дистанції було мало (навіть не проводились попередні заїзди) українки не змогли показати потрібний їм результат. Мабуть далося взнаки буквально лише кількахвилинна перерва між фіналами Діани Рибак в одиночці та двійці.


Також неочікуваний результат показали досвідчені каноїсти Віталій Вергелес та Андрій Рибачок в двійці на 1000-метрівці. Щось не заладилось по дистанції і боротьбу нав’язати не вдалося – 9-те місце у фіналі.


А от жіночий екіпаж байдарки-четвірки продовжив приємно дивувати. Діана Танько, Наталя Докієнко, Ганна Павлова та Інна Грищун фінішували 5-ми у фіналі байдарок-четвірок на 500м.


А вже за кілька хвилин наші емоції просто вибухнули від заїзду чоловічої байдарки-четвірки. Олег Кухарик, Дмитро Даниленко, Ігор Трунов та Іван Семикін впевнено здобули перемогу на олімпійській 500-метрівці, лідируючи практично від старту до фінішу. До речі, деякі хейтери так і не зрозуміли почуття українських вболівальників, трохи невлад коментуючи досить емоційну публікацію на сторінці Фейсбук про перемогу наших хлопців.


Ще одну медаль для нашої збірної здобули каноїсти. Досвід і молодість, поєднані в одному екіпажі видали бронзову нагороду Кубка світу. Титуловані Віталій Вергелес та Андрій Рибачок і перспективна молодь Тарас Кузик та Володимир Савчин фінішували третіми в каное-четвірці на 500м.


Ранкову програму фінальних заїздів завершила друга чоловіча байдарка-четвірка. Віталій Брезіцький, Віталій Бистревський, Олександр Зайцев та Олександр Сиромятніков фінішували 7-ми у фіналі Б, посівши загальне 16-те місце.


У вечірній програмі було все дуже просто: вихід до головних фіналів у 4-х видах, потрапляння до Final B ще у 4-х видах та Final С в одному виді.


Учасники Final А: Марія Повх (К-1-500м), Тарас Мазовський (С-1-500м), Віталій Вергелес і Андрій Рибачок (С-2-500м), Марія Повх і Людмила Кукліновськ (К-2-500м)


День 3


«Справжню «медальну зливу» влаштували українці у заключний день етапу Кубка світу з веслування на байдарках і каное у польській Познані. Наші спортсмени здобули сім нагород» - так коментували сьогоднішні події інформаційні платформи Міністерства молоді та спорту України


Розпочався гоночний день для української збірної заїздами фіналів «В» та «С», де молоді (і не зовсім) спортсмени набирались досвіду міжнародних стартів.


А вже з першого фінального заїзду насправді почалася «злива» нагород для України.


Спочатку володарка золотої медалі вже цього етапу Кубка світу Людмила Лузан додала до своєї колекції ще одну нагороду найвищої проби. Хоч цього разу на 500-метрівці нашій веслувальниці було важче і перевагу вона зуміла здобути лише на останніх метрах. Що ж, тим ціннішою є її перемога.


Далі був фінальний заїзд жіночої байдарки-одиночки, в якому Марія Повх, котра повернулася у великий спорт після народження донечки, заїхала шостою. Непогане повернення з прицілом на майбутнє.


В заїзді чоловічих каное-одиночок відразу два українці зійшлись у двобої. І не лише за медалі, а й за право представляти Україну на Європейських іграх 2023. Досить несподіваним стало друге місце Тараса Мазовського, який протягом дистанції тримався в лідерах і лише фотофініш визначив його відставання від переможця в 0,03 сек. А лідер збірної Павло Алтухов в цьому заїзді фінішував четвертим.


Всього через 40 хвилин після своєї перемоги в каное-одиночці Людмила Лузан змагалась в двійці з Валерією Теретою на 500 м. І заїзд виявився досить вдалим для нового екіпажу – третє місце.


Каноїсти Віталій Вергелес та Андрій Рибачок, котрі провалили гонку на 1000м, посівши останнє місце у фінал «А», повністю компенсували свою невдачу, завоювавши срібні нагороди на олімпійській дистанції 500м.


Заїзд жіночої байдарки-двійки на 500м показав, що нашим дівчатам ще є над чим працювати. Шосте місце на олімпійській дистанції нібито й непогано, проте Марія Повх та Людмила Кукліновська мають більший потенціал, який, можливо, розвинуть протягом сезону і до чемпіонату світу підійдуть в оптимальній формі.


Вид, в якому два українські екіпажі піднялись на п’єдестал пошани, виявився не дуже популярним на цьому етапі Кубка світу, проте це жодним чином не применшує заслуги наших веслувальників. Срібло Людмили Лузан і Тараса Міщука та бронза Валерії Терети і Тараса Мазовського в змішаних екіпажах каное-двійок збільшили медальний доробок збірної України.


Завершальний заїзд на 500м змішаних байдарок-двійок приніс третє місце Наталії Докієнко та Олександра Зайцева. На цьому закінчились і медальні здобутки збірної України.


Вечірня програма заключного дня передбачала перегони в одиночках на довгій дистанції 5000м. Серед всіх українців найвище (5-е) місце посіла досвідчена Інна Грищун, котра повернулась у великий спорт після невеличкої перерви. Решта учасників від нашої країни виступили в міру своїх сил, зайнявши місця в першій та другій десятках 


Підсумовуючи загальний виступ команди України, констатуємо факт: 3 золоті, 3 срібні та 5 бронзових нагород дозволили національній збірній посісти 3-е загальнокомандне місце в медальному заліку!


Мабуть, з чистим серцем можна привітати спортсменів, тренерів та всіх причетних з успішним виступом на 2023 ICF CANOE SPRINT WORLD CUP POZNAN


Всі результати виступів українських спортсменів можна переглянути ТУТ


Далі буде… Проте, вже на інших змаганнях!


Всім удачі, а Україні – ПЕРЕМОГИ!

Вітання іменинникамAssistance to Ukrainian Canoeing CommunityTest Реклама

Інформаційний бюлетень!

Підписуючись на розсилку, Ви забезпечуєте собі оперативне отримування найбільш важливої інформації, що розміщується на сайті.

facebookyoutubeinstagram