logo
Павло Алтухов: Спорт має жити, незважаючи на війну.

Павло Алтухов: Спорт має жити, незважаючи на війну.

Новини

03 August 2022 | 13:24

Перед Чемпіонатом світу з веслування на байдарках і каное, який стартує 3-го серпня в Галіфаксі, канадське видання TORONTO STAR опублікувало цікаву розповідь про випробування, які випали на долю українських спортсменів. (подаємо тут в скороченому вигляді)



Українські веслувальники на чемпіонаті світу вдячні за спокій Дартмутських озер – тимчасово залишивши позаду сирени та ракети, що летять над ними. Але для Павла Алтухова, 26-річного олімпійця, контраст миролюбності в Канаді та насильства вдома спонукає його домагатися подіуму.


«Добре перебувати в безпечному місці, але важко усвідомлювати, що твоя власна країна перебуває у стані війни», — сказав він в суботньому інтерв’ю, коли спортсмени спускали свої човни на воду для тренувань на озері Банук.



«Мені потрібно робити те, що я вмію найкраще, для своєї країни... Мені потрібно веслувати, щоб підняти прапор моєї країни в інших країнах світу», - сказав Алтухов. - «Це не звичайна війна. Це війна з тероризмом. ... Тож я прошу весь світ пам'ятати про Україну. У вашій країні мир, а в моїй країні миру немає».


На початку цього року, коли Алтухов тренувався вдома на річці Південний Буг, яка розділяє невелике місто Хмельницький, його голова повернулася догори, коли в повітрі пролунав потужний звук. Нагорі промайнула російська ракета, яка прямувала до місця призначення, про яке він міг лише припускати.


«Це зайняло лічені секунди, і все минуло... Ми продовжували веслувати...»


Алтухов сказав, що вночі виють сирени, перериваючи сон, який потрібен йому та іншим елітним спортсменам, щоб рано вставати для ранкових тренувань.


«Нелегко тренуватися, коли у твоїй країні війна», — сказав він. - «Завжди лунають сирени, є бомби, які впали поблизу мого міста... Це дивно. Це завжди дивно, бо не знаєш, що буде завтра».


Неподалік його напарниця по змішаній гонці в каное на дистанції 500 метрів, 25-річна Людмила Лузан — срібна та бронзова призерка Олімпійських ігор у Токіо — щойно прибула до озера й стояла біля гоночного каное, відправленого до Канади лише за кілька днів до чемпіонату.



"Ми розуміємо, що маємо бути сильнішими, і ми маємо продовжувати тренуватися, і щоб виграти все, що ми можемо виграти» - відповіла Людмила на запитання про вплив війни на її перспективи



Алтухов подякував за підтримку, зазначивши, що збройний конфлікт є фінансово руйнівним для спорту.


«Гроші мають йти на війну..., але наше Міністерство спорту завжди намагається врятувати команду, тому що нам потрібно їздити на міжнародні змагання, і ми повинні показувати, що Україна жива і Україна сильна в будь-якій ситуації. Український спорт має жити»



«На душі приємно бачити прапори України і відчувати тепло..., але ми тут, щоб перемогти всіх», - підсумував Павло Алтухов.




Федерація каное Канади (Canoe Kayak Canada) співпрацює з Міжнародним олімпійським комітетом і різними організаціями, щоб допомогти організувати близько 250 000 доларів США в якості пожертвувань і підтримки, щоб привезти українську команду на чемпіонат і забезпечити їх житлом, заявив головний виконавчий директор Canoe Kayak Canada Кейсі Вейд в суботньому інтерв’ю. .

Крім того, Вейд сказав, що федеральні чиновники працювали з Імміграційною службою Канади, щоб надати українцям візи, які дозволять довше залишатися в країні, і — в деяких випадках — дозволять їм повернутися, щоб стажуватися тут протягом наступних двох років, якщо це необхідно.

«Уся справа в тому, щоб допомогти спортсменам, які цього потребують, і це зусилля Канади, щоб підтримати їх у важкі часи», — сказав Уейд під час телефонного інтерв’ю, додавши, що українська команда вважається дуже конкурентоспроможною у цьому виді спорту.


Оригінал статті на TORONTO STAR: https://www.thestar.com/sports/


Фото: зі сторінок Instagram наших спортсменів.

Вітання іменинникамAssistance to Ukrainian Canoeing CommunityTest Реклама

Інформаційний бюлетень!

Підписуючись на розсилку, Ви забезпечуєте собі оперативне отримування найбільш важливої інформації, що розміщується на сайті.

facebookyoutubeinstagram