logo
WADA оприлюднила список заборонених речовин на 2025 рік

WADA оприлюднила список заборонених речовин на 2025 рік

Новини

01 October 2024 | 13:11

Наприкінці вересня цього року Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) опублікувало Список заборонених субстанцій і методів на 2025 рік, який був схвалений Виконавчим комітетом WADA під час засідання 12 вересня 2024 року та набуває чинності 1 січня 2025 року.  


Також опубліковано: 


Список є одним із восьми міжнародних стандартів , які є обов’язковими для всіх підписантів Всесвітнього антидопінгового кодексу. Він визначає, які речовини та методи заборонені як під час змагань, так і поза ними, а також які речовини заборонені в певних видах спорту. 


Основні зміни до 2025 року 

Як зазначено в Пояснювальних записках , основні зміни на 2025 рік включають наступне:   

1. До наступних класів речовин додано додаткові приклади, щоб допомогти спортсменам та їхньому оточенню краще ідентифікувати заборонені речовини: 

  - S0. Недозволені речовини 

  - S4. Гормональні та метаболічні модулятори 

  - S5. Сечогінні та маскуючі засоби  

  - S6. Стимулятори

2. Інтервали дозування формотеролу були змінені, хоча максимальна добова доза залишається незмінною. 

3. Донорство крові та її компонентів, у тому числі шляхом аферезу, більше не заборонено, якщо воно здійснюється в акредитованому центрі збору крові. 

4. Гідрафініл тепер класифікується як неспецифічний стимулятор. 

5. Уточнюється, що гуанфацин не є забороненою речовиною. 

6. Бета-блокатори більше не заборонені в будь-яких лижах і сноубордах. 


Щорічний процес перегляду списку 

ВАДА проводить щорічний процес перегляду Списку, починаючи з першої зустрічі в січні та завершуючи публікацією Списку до 1 жовтня. Це обширний консультаційний процес, який включає збір експертної консультативної групи WADA зі списку, включаючи останні наукові та медичні дослідження, тенденції та розвідувальні дані, отримані від правоохоронних органів і фармацевтичних компаній; розповсюдження проекту Переліку серед зацікавлених сторін; і, беручи до уваги їхні пропозиції, переглянути проект з наступним розглядом Комітетом з охорони здоров’я, медицини та досліджень (HMR) Агентства . Потім Комітет HMR надає свої рекомендації Виконавчому комітету ВАДА, який затверджує Список під час вересневого засідання. 


Щоб речовина або метод були додані до Списку, має бути визначено, що вони відповідають принаймні двом із наступних трьох критеріїв: 

  1. Це може підвищити або покращити спортивні результати 
  2. Це становить реальний або потенційний ризик для здоров'я спортсменів
  3. Це порушує дух спорту


Список оприлюднюється за три місяці до набрання ним чинності, щоб спортсмени, їхнє оточення та інші зацікавлені особи могли ознайомитися з будь-якими змінами. Зрештою, спортсмени несуть відповідальність за заборонені речовини, виявлені в їх організмі, і заборонені методи, які були використані. Члени оточення спортсмена також несуть відповідальність за порушення антидопінгових правил, якщо їх визнають співучасниками. Отже, якщо є будь-які сумніви щодо статусу речовини чи методу, важливо, щоб вони зв’язувалися зі своїми відповідними антидопінговими організаціями (Міжнародною федерацією чи національною антидопінговою організацією) за порадою. 


Програма звільнення від терапевтичного використання 

Слід зазначити, що спортсмени, які мають законну медичну причину для використання забороненої речовини або методу, що внесено до Списку, можуть подати заявку на отримання дозволу на терапевтичне використання (TUE), щоб визначити, чи відповідають вони критеріям, викладеним у Міжнародному стандарті звільнення на терапевтичне використання. (ISTUE). Програма TUE є суворою та необхідною частиною елітного спорту та має переважну підтримку серед спортсменів, лікарів та зацікавлених сторін, що займаються боротьбою з допінгом. 


Освітні ресурси  

На додаток до документів, посилання на які наведено вище, WADA надало або надасть освітні ресурси в рамках своєї Програми підтримки впровадження Кодексу (CISP), доступ до якої можна отримати на Антидопінговій освітній та навчальній платформі Агентства (ADEL). Ці ресурси включають: 

  • Контрольний список CISP – впровадження переглянутого списку (доступний зараз) 
  • Довідник для спортсменів і ASP до списку 2025 (буде доступний у середині грудня) 


Цифрове видання List, зручне для мобільних пристроїв, запрацює 1 січня 2025 року. 


Джерело: https://www.wada-ama.org

Вітання іменинникамAssistance to Ukrainian Canoeing CommunityTest Реклама

Інформаційний бюлетень!

Підписуючись на розсилку, Ви забезпечуєте собі оперативне отримування найбільш важливої інформації, що розміщується на сайті.

facebookyoutubeinstagram